Proje Yazmaya Çeyrek Kala-Endüstriyel Araştırma ve Teknoloji Geliştirmede Üniversite-Sektör İşbirliği ve TÜBİTAK Destekleri Toplantısı



Hedefler, sanayi ve üniversiteyi ayrılmaz bir parça haline getirdi

ESO Başkanı Özaydemir, bir zamanlar işbirliği yapamayan üniversitelerin ve sanayicilerin artık birbirinden ayrılamaz bir hale geldiğini belirterek, “ne oldu da böyle oldu diye baktığımızda, teknolojide alıp başını giden bir dünya, artan rekabet, çoğalan üniversiteler ve 2023 gibi hedeflerimiz bizleri birbirimize daha da yakınlaştırdı. Gideceğimiz yol uzun ve ancak bu yolu birlikte aşabiliriz” dedi.

“Proje Yazmaya Çeyrek Kala-Endüstriyel Araştırma ve Teknoloji Geliştirmede Üniversite-Sektör İşbirliği ve TÜBİTAK Destekleri Toplantısı, ESO Meclis Salonunda düzenlendi.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Anadolu Üniversitesi ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofis ortaklığında düzenlenen toplantıda konuşan Özaydemir, üniversite sanayi işbirliğinin artık nasıl olacağını değil neler yapılabileceğinin konuşulmasının gerektiğine dikkat çekti.

Artan hedefler ve keskinleşen rekabet ile üniversite ve sanayinin bir arada hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Özaydemir, “ bir dönem üniversite duvarları arkasında oturan akademisyenlerimiz ve kendi çabalarıyla bir yere gelen sanayicilerimiz bir şeyin farkına vardı. İlerlememiz, yarışmamız ve rekabet için bir araya gelmemiz gerektiği anlaşıldı. Dünya uçuyor ve biz ancak teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon üreterek aşama kaydedebiliriz. Bu noktada hepimize görev düşüyor” dedi.

Sanayiciler ve üniversitenin el ele tutuşarak her ortamda bir arada olma zorunluğu olduğunu vurgulayan Özaydemir, hükümetinde bunu gördüğünü belirterek TÜBİTAK gibi kurumlar aracılıyla desteklerin arttığını ifade etti.

Toplumsal fayda için çalışmalıyız
Toplantıda konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite ve sanayinin bir arada olmasını çok önemsediklerinin altını çizerek, “ ESO’nun bu salonunda olmak bizi her zaman heyecanlandırıyor. Çünkü yapılabilecek işbirliklerinin adımları burada atılabiliyor” dedi.

Üniversitedeki bilginin hem ekonomik hem de sosyal değere dönüşmesinin toplumsal fayda sağlamada önemli olduğunu işaret eden Gündoğan, şöyle devam etti;
“Rutin üretim tek başına yeterli olmuyor. Teknolojiyi sanayicilerimizle işbirliği içinde katma değeri yüksek, inovasyon değerleri içerisinde birlikte geliştirmeliyiz. Bunun içinde bir araya gelmek zorundayız.”
Yapılan açılış konuşmalarından sonra toplantıda TÜBİTAK destekleri, proje yazma teknikleri ve TEYDEB programı hakkında toplantıya katılan sanayicilere bilgi verildi.